Ogromen zalogaj, a še nekako gre

Ogromen zalogaj, a še nekako gre

Državno prvenstvo v standardnih plesih je bilo v športni dvorani v Račah in tudi letos smo njegovo organizacijo, že tretje leto zapored, prevzeli v Plesni šoli Samba.

Pred prvenstvom sta potekala tudi kvalifikacijsko tekmovanje v standardnih in latinskoameriških plesih ter pilotni projekt, ki je namenjen najmlajšim tekmovalcem, ki se s tekmovalnim plesom šele spoznavajo. Na državnem prvenstvu so nastopili najboljši slovenski plesalci in plesalke, ki so se potegovali za častni naslov državnega prvaka ali prvakinje. Z uvrstitvijo na prvo mesto imajo namreč zagotovljeno udeležbo na svetovnem prvenstvu.
Letos je bila uvedena tudi novost, ki je v tujini v veljavi že dalj časa – kategorija U-21, v kateri lahko tekmujejo tekmovalci stari od 18 do 21 let. Vsekakor se spremembe dogajajo tudi na slovenskih plesiščih, kar je zelo pozitivno za razvoj tekmoval- nega plesa.
Organizacija državnega prvenstva je zelo velika odgovornost in ogromen finančni zalogaj, še posebej v času, ko se cene najema dvoran, ozvočenja, organizacije in materialnih do- brin močno dvigajo, sponzorjev pa je vse manj. Priprave na organizacijo in izvedba dogodka vzamejo veliko časa, kar po- meni, da je treba prerazporediti tudi redno delo znotraj plesne šole. Za izvedbo je treba tudi zadostno število ljudi in hkrati obiskovalcev, da si lahko vsaj delno krijejo stroške. Tako kot marsikateri drug šport tudi ples od plesalcev terja ogromno odrekanj, zahteva veliko mero discipline in trdega dela ter je hkrati velik strošek. Glede na to, da se v različne športne pa- noge, ki so morebiti nekoliko bolj medijsko izpostavljene in podprte, vlaga več denarja kot v ples, bi bilo dobrodošlo, da se tudi nam in plesalcem nameni več finančne podpore in več medijske pozornosti. Posledično bodo lahko naši pari in solistke še več trenirali ter dosegali še boljše rezultate kot do zdaj.
Da bi karseda najbolj izkoristili najem športne dvorane, smo se odločili, da na isti dan organiziramo tudi plesno produkcijo – nastopi vseh plesnih skupin in plesalcev plesne šole Samba (približno 250 otrok). Produkcije so že stalnica, organizirajo pa jih dvakrat letno, z namenom, da staršem poka- žejo, kako njihovi otroci rastejo in napredujejo v plesu, kar pa je najpomembnejše – kako veseli, srečni in zadovoljni so, ko plešejo. Letos so organizirali zimsko plesno produkcijo, kar v treh delih zato, da smo omogočili obisk čim večjemu številu staršev. Najprej so se predstavi- li najmlajši – vrtčevski otroci, ki obiskujejo tečaj plesni vrtec oziroma zumbakids, naslednji dan pa so se pokazali vsi ostali plesalci in plesalke, ki plešejo latinskoameriške in standardne plese, hip hop in breakdance. Med njimi je tudi veliko takih, ki se že pripravljajo na prihajajoča državna in svetovna prvenstva ter ostala kvalifikacijska tekmovanja. Glede na odzive staršev meni- jo, da smo zadevo speljali zelo uspešno. Velika zahvala gre tako staršem, ki svoje otroke vsakodnevno spodbujajo pri uresničevanju njihovih sanj, ter ravnatelju šole Rolandu Lašiču in županu občine Rače Sebastijanu Soršaku, ki sta omogočila, da so organizatorji uspešno izpeljali tekmovanje in tri plesne produkcije.

Natalija Banovič